04 augustus, 2016

Pimpelmees

Als ze zeldzaam zouden zijn dan zouden we ons verbazen om hun uiterlijk!! De Pimpelmees is een verkleinde uitgave van de Koolmees. Het mannetje en vrouwtje zijn zo goed als gelijk en hebben beide een blauwe kruin met witte begrenzing. De bovenzijde is groenachtig en de onderzijde geel zonder zwarte streep. De Pimpelmees heeft blauwe vleugels met een witte vleugelstreep. De zang is gevarieerd waarbij de geluiden fijner en minder krachtig zijn dan bij de Koolmees. Hij roept onder andere 'pietie-tsèh' of 'siesie-duuduu'. Bij opwinding is er sprake van een scheldend 'terrret-tetetet'. De zang die begint vanaf februari is een helderder: 'tie-tie-tie-tuuhuuhuuhuuhuu'.Hij is een is stuk bescheidener dan de Koolmees maar ook behendiger en misschien wel slimmer. Ook op bijna onbereikbare plekjes is hij toch in staat zijn voedsel te bemachtigen. De Pimpelmees is zeer talrijk en wijdverspreid. Hij broedt in loofbossen, gemengde bossen, bosschages, heggen, parken en tuinen met bomen. Het is grotendeels een standvogel. Hij nestelt in boomolen, gaten in muren en nestkasten. Soms wordt er op ongewone plaatsen genesteld zoals in brievenbussen. In het voorjaar worden nectar en stuifmeel van bloesems gegeten, in de zomer vooral kleine insecten en insectenlarven. In de winter eet hij ook kleine zaden.
 Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
 Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus
Pimpelmees - European Blue Tit - Parus caeruleus

Geen opmerkingen: